mandag den 24. september 2012

Stenbergia lutea

Selvom efteråret nærmer sig , kan vi stadig glædes over nogle smukke blomster, som her den flotte Stenbergia lutea , med en utrolig kraft skyder denne løgplante sin stængel op , og i løbet af få dage kommer så blomsten.....
Der findes flere arter af stenbergia , men denne her er absolut den nemmeste til dyrkning i Dk, gror rigtig godt i kalkholdig jord med godt dræn, jeg havde den trofast i haven igennem mange år, hvor den også deler sig rimeligt godt, de optimale forhold er  en tør vinter, samt varme i sommeren.

Stenbergia lutea gror naturligt fra Spanien  langs hele Midelhavskysten , mod øst til Kaukasus og videre i Rusland.
Lige nu er blomstringen begyndt her, typisk lidt senere i DK, løget minder meget om narcisløg, elsker en del vand mens planten gror.

onsdag den 19. september 2012

Marken lige nu




Vi er i september måned, ikke fordi efteråret nærmer sig hernede i Spanien ,det er stadig rimeligt varmt omkring 25C, men nu kan vi godt mærke det bliver mørkt ved 20 tiden.

Der er til stadighed noget at se til på marken, her kommer et lille udpluk af hvad som sker lige nu:
Mandeltræerne har mærket tørken i år , mange har smidt bladene og de første mandler er klar til at blive høstet, det så ellers lovende ud i forsommeren hvor træerne stod flot med masser af løv osv , men den særlige varme sommer samt 5 mdr uden regn af betydning sætter nu sine spor, der er flere mandler end sidste år de er til gengæld noget mindre.
Vi har ca 25 træer, ikke alle giver lige meget,sidste år fik vi ca 80kg brutto mandler hvilket gav ca 25-28 kg ren mandel, den yderste grønbrune skal bliver fjernet inden de afleveres til grossisten.Vi hygger os nogle timer hver dag i en uges tid med det her ,og jubler over de 40-45€ det giver :)lige nok til at betale andelsbidraget for vand..timelønnen tjaaa vel omkring 4-5 kr........ men det er jo kun for sjov!!
Så har jeg efterhånden fået flikket et redskabshus sammen, det blev et præfabrikat på ca 9m2 , vi havde først talt om at bygge et i natursten, som så mange andre af de små huse på markerne, men valgte så det her samlesæt istedet, der mangler lidt tagarbejde samt finish, og huset bliver træbeskyttet i en lysere grøn farve!

Har fået pottet lidt overskudsplanter af de små iris til "gadesalg" her til næste år, vi har lidt planter på gaden i foråret til selvbetjening, det fungerer fint, hernede var de bestemt ikke vant til at betale i en kasse som stod frit fremme, vi har endnu ikke mistet nogen penge, men ok det er en lille by så alle kender alle osv, nu bliver det ikke til de store beløb, måske 10-20 kr om dagen!! men folk er glade for de  anderledes blomster de nu kan få!
lang tid uden vand sætter sine spor , vores dahlia er virkelig slemt medtaget her i sommeren, men dog blomstrer "arabian night" ( tror jeg nok? )
stadig, det er bemærkelsværdig så kraftfulde planter kan være uden særligt vand.
En af de iris som virkelig trives her er aril-iris , her kan man  se hvordan de nye skud kommer frem, trods 4-5 mdr uden vand ,man undres over den kraft de har, denne iris ser sådan ud i blomst:
Arilhybrid no 5 , en af mine egne krydsninger !
Ikke kun gamle etableret planter  viser kræfter, her er det en TB (høj skægiris) som spirede fra frø dette forår, nu ca 25-30 cm høj med 4-5 sideskud!! 
Det er også nu de gamle visne blade fjernes fra alle iris, så de ikke giver bopæl for uønskede insekter i vinterperioden, samt det ser lidt pænere ud, samtidig kan jeg tjekke de enkelte iris .
Der var ikke så mange sommerblomster på marken, men det er nu frøet skal høstes, her er det kæmpesolsikke "Mongolian Giant" i nærbilled.











lørdag den 15. september 2012

Iris året rundt DEL 2

Jeg vil gerne denne gang fortælle lidt om Junoiris, som tilhører en af grupperne  indenfor løgiris, sidste gang i Del 1 fortalte jeg om reticulata-iris som er den tidligst blomstrene iris, hvor juno-iris følger umiddelbart efter, den sidste gruppe af løgiris er de såkaldte "hollandske iris" samt "engelske iris" som ikke er  hverken hollandske eller engelske, men den tager vi en anden gang!!
Man finder typisk juno iris i og omkring Centralasien, Kaucasusbjegene ,Uzbekistan,Tajikistan , samt en del arter fra Tyrkiet,Iran Irak osv, der findes faktisk en enkelt art her i det sydlige Spanien Iris Planifolia, jeg har den ikke men har sået nogle frø! 
Her er en typisk knold/løg fra en junoiris, det er vigtigt ikke at beskadige de lange kødfulde rødder ved plantning , da det er dem som trækker næring til planten og blomstring.
Spidsen af løget bør plantes ca 3-5 cm under jordoverfladen.
Billedet er fra Edgewood gardens, det var nemmere at sjæle et fra nettet end grave en iris op i vores betonhårde jord lige nu :)

Et meget gammelt foto fra min have på Stevns, hvor denne Iris rosenbachiana groede nogle år inden den og andre sjældne junoiris blev spist af mus!!
Midt februar begyndte denne iris at skyde og hurtigt sende blomst op, så den er meget tidlig, de andre som jeg vil vise her blomstrer typisk marts-april på friland.

Der findes henved 50-60 arter af junoiris, specielt indenfor de sidste 20 år er der fundet en række nye arter.
Denne gruppe af iris er blevet et samlerobjekt indenfor det vi kalder alpinplanter, typisk i Danmark dyrkes de fleste arter i drivhus for at holde planten tør om sommeren og til dels frostfri hvis dette skulle være nødvendigt, men det er ikke de specielle arter jeg viser foto af i dag men derimod de iris som kan dyrkes på friland uden de store problemer !


En af dem som virkelig gror godt og deler sig rimeligt er Iris graeberana "Yellow Falls" den har været på markedet i små 20år, og kan findes til en god pris på nettet.
Foto her er fra Danmark hvor alle mine junoiris voksede i stort set rent sand dog med lidt jord blandet i ,det er typisk en plante til det tørre sted i haven, et stenbed specielt til disse typer af forårsplanter er absolut en fordel, gror og blomstrer samtidig med vildarter af tulipaner, fritillaria osv.

Den samme iris umiddelbart efter den er sprunget ud!

Her er det varianten Iris graeberana "White Falls" den groede i DK på et hævet sted , men i alm havejord tilsat lidt lecaperler for dræn.


Foto fra samme stenbed , Iris juno x Warlsind , det er en gammel hybrid af krydsningen (I.warleyensis x I.bucharica  ) selvom der er kommet mange nye arter samt hybrider  frem, er den her stadig en af mine favoritter!
                                                                          Samme iris lidt tættere på

Iris bucharica 
Hvis man aldrig har dyrket junoiris, er den her helt sikkert en god iris at starte med, stort set problemfri, kan vokse de fleste solrige steder i haven, ynder som de andre junoiris en kalkholdig jord, specielt denne art er ikke særlig følsom mht vandmængder om sommeren, kan findes meget billigt  på nettet .
Der findes forskellige varianter af bucharica og der er kommet en del nye hybrider hvor bucharica indgår som netop skulle være nemme at dyrke på friland de fleste steder.

Rare bulbs i Litauen:  http://www.litbulbgarden.com/catalogue4.php
har nogle juno til salg, samt Pitcairn Alpines i England;

 http://www.pitcairnalpines.co.uk/
Sidstnævnte har dog lukket for salg nu, hvilket iøvrigt gælder flere steder på nettet .



Junoiris Magnificahybrid gror hurtigt til store kolonier af blomster, der er typisk på denne juno 10 blomster
En af de andre som gror rigtig godt Iris willmotiana "alba" det er måske den af de juno jeg har som vokser bedst!
De fleste junoiris jeg viser her er totalt hårdføre og kræver ingen dækning , dog skal det siges at voksestedet bør være  veldrænet da de typisk foretrækker en varm tør sommer.
En del af stenbedet fra Danmark, skøn farveeksplosion! 
Der er mange steder på nettet man kan hente oplysniger osv om junoiris, men dem som er vist her kan jeg anbefale som begynderiris indenfor junogruppen...god fornøjelse.

lørdag den 8. september 2012

iris og andet

Sommeren er kommet retur med varmt vejr !Vi kigger stadig efter noget vand fra oven...some day!!!!!
I vores lille have blomster den her- scilla autumnallis trofast hver år skyder løget med en eller flere stængler og de små (5-8mm) store blomster kommer i stort antal.
Faldt over et par billeder med insekter, her er det guldbassen som har travlt i en iris, midt i irissæsonen er der mange af dem...
Også sommerfugle elsker iris, her i vores område i Spanien findes mange rigtig flotte sommerfugle.
I sæsonen har vi ekstra hjælp til bestøvningen!!

Tidligere i sommer var den her lille fyr forvildet sig ind i vores pt ikke benyttede hønsegård...

torsdag den 6. september 2012

En lille pakke med iris

Kom idag fra Frankrig :) 
Jeg havde bestil en smule arilhybrider hos Lawrence Ransom http://iris.au-trescols.net/wp2/ Han har et rimeligt udvalg af disse  lidt specielle skægiris, de fleste er hans egne hybrider , men også en række amerikanske arilhybrider, udover dem , er der et pænt udvalg af alm skægiris.
Havde bestilt 7 stk , men modtog udover de bestilte, 4 ekstra samt næsten dobbelt af alle de andre , enkelte med 5-6 rhizomer, var endda så venlig at sende restlageret af 2 stk fra min bestilling pga pladsmangel! supergodt:)
Har høstet sæsonens sidste irisfrø fra Iris lactea, det skal nok blive til en enkelt plante eller to!...........

onsdag den 5. september 2012

Iris året rundt DEL 1

Ja overskriften på det her indlæg lyder unægtelig besnærende for irisfans , det er dog heller ikke helt muligt,men en stor del af året!
Dette og de næste indlæg er en slags gennemgang af forskellige irisarter og sorter udfra hvad jeg selv har nu og har dyrket tidligere.
Berit fra Irishaven spurgte om jeg ikke ville skrive noget om iris til danske forhold med henblik på at forlænge sæsonen, som udgangspunkt kan de fleste iris dyrkes i Danmark, jeg vil forsøge at redegøre for særlige forhold hvis dette skulle være tilfældet under de enkelte arter!!
Mit billedmateriale er selvfølgelig ikke komplet-langtfra- mange af mine fotos fra år tilbage ligger på dias , som venter på at blive skannet osv...

Irissæsonen starter tidligt, allerede i vinteren dukker de første iris op.


 Iris hyrcana -vokser naturligt nær det Kaspiske Hav.

En lille sag som dukker tidligt op, allerede i jan-februar kommer denne iris i blomst, ofte gennem sne , i DK var den plantet i et stenbed med godt dræn ,hvilket må anbefales da plante og blomst er meget lille , blomsten er  3-4 cm, det er en løgiris som hører til reticulata-gruppen, altså de små iris vi køber om efteråret i supermarkeder og andre steder, iris hyrcana skal dog findes på nettet. Foretrækker en tør sommer!!
Iris bakerana - gror naturligt i det sydlige Tyrkiet-Iran-Irak.

Endnu en reticulata-iris som blomstrer nogenlunde samtidig med i.hyrcana ,den er større i blomsten og dufter iøvrigt! igen perfekt for et stenbed hvor blomstringen bedre kan nydes samt jorden kan forbedres med drænmateriale.

På markedet findes en lang række reticulata-iris, meget prisbillige de kan derfor altid suppleres år efter år, hvis man ønsker de mere specielle varianter kan de findes på nettet.
Indenfor udvikling af nye irishybrider er nok den største udvikling sket netop i reticulatagruppen, jeg kan anbefale at man klikker på linket til Alans reticulata-iris, det er imponerende hvad han har formået de sidste 15-20år.
               Evening Twilight.
Det her er netop en af Alan McMurtie`s hybrider , tidlig blomstring, fantastisk farvekombination.
Jeg har fået frø på denne iris i år og håber de spirer , samt der evt kommer noget spændende ud af frøene, det tager ca 5 år fra frø til blomst,den eneste hurdle  er at frøene kan være vanskelige til at spire!
De fleste reticulata-iris foretrækker en kalkholdig jord.
               Iris histrioides "Lady Beatrix Stanley"
En iris med lidt større blomster , ser godt ud i en større gruppe, rimelig nem i drænet jord.

"Halkis"
Er en Iris histrioides , nem og rimelig billig på nettet, som alle de andre reticulata gror den fint i sol og veldrænet jord.
                 Iris Katherine Hodgkin
 Vel nok en af de bedste og smukkeste reticulata-iris , den gror rigtig godt i alm havejord, hvor den i modsætning til de andre typer foretrækker mere vand, her i Spanien kan den være lidt vanskelig fordi det er for tørt!Der findes på markedet nogle varianter : Frank Elder med mere blå blomst-KH Dark form som navnet antyder en mørkere variant -Sheila Ann Germaney lidt svagere i åretegningen end de øvrige!
                                       "Natasha"
Der findes en række hybrider som denne , tror nok det er Gordon
                                         White Caucasus
Igen et resultat af Alan M. arbejde med reticulata-iris, hvor denne form er fundet og udvalgt.
                                         Iris winogradowii
Denne art kommer fra det centrale Kaukasus, hvor den gror i græsenge med en del fugtighed, bør vokse et veldrænet sted, men samtidig med en del vand, bryder sig ikke om at tørre helt ud, der findes en hvid variant.
Der findes en masse af de her små løgiris på nettet , også mere sjældne typer, men de fleste er til at erhverve sig for en god pris.