mandag den 30. juli 2012

En ny uge

Sidste dage i Juli, her begynder alle weekendturisterne at komme til for at holde sommerferie i August, vores lille by har normalt 100-150indbyggere, men her om sommeren er antallet fordoblet mindst.
Anyway vi har lidt projekter på marken, skal ha begyndt på fundament til vores redskabshus, sået irisfrø, luget det værste ukrudt fra de store iris, klargjort jordstykker til omplantning af forskellige TB iris, udplantet de sidste frøplanter fra forårets frøsåning i special-bede (vender tilbage med detaljer en anden gang) osv!
Her er lidt blomster fra marken lige nu;
Mellemhøj solsikke
Lav ca 50 cm orange solsikke
Den sidste OT lilje "Smokey Mountain" Det første år man har disse liljer, er det fornuftigt at fjerne blomsterknopperne ,hvis der kun er 2-3, så bliver blomstringen året efter til gengæld meget flottere!!
Ida`s Magic


Et af foreløbig 4 bede med frøplanter af PCI Pacific Coast Iris, skal nok vende tilbage med beskrivelse af disse iris samt fotos.

Til sidst et par  foto fra weekendens lille fest her, med optog gennem de smalle gader......





lørdag den 28. juli 2012

Liljer

Der er stadig enkelte liljer i blomst, samt få som endnu ikke er åbnet , her i Vilosell, vores sæson er noget tidligere end DK, tillige nogle varme uger som får knopperne hurtigt i blomst.


Her er lidt fra denne sommer:


Gul martagon hybrid
                                                  Martagon Arabian Night
  Martagon Sunny Morning

Nomocharis Aperta 
Nomocharis er i liljefamilien og vokser i Kina , holder af kølige vækstforhold, gror bedst i veldrænet let fugtig jord, med en del vand i vækstperioden. N aperta her er nok den som er nemmest af de tilgængelige arter.


Coopers Crossing 
Det er utroligt så mange liljehybrider som har udspring i de "tangohybrider" der første gang så dagens lys i Letland , og som kom til kendskab for det øvrige Europa i starten af 90èrne, vi var en del liljefolk -i Danmark som det første land,- dengang som var heldige at få lidt løg og pollen af "Krumnins yellow tango" , siden er der blevet produceret løg i millionvis ,specielt fra Holland, men i DK findes mange rigtig gode hybrider fra dengang.
Jeg var i Letland første gang i 97 for at besøge en planteven , og fik ved den lejlighed mulighed for at se den Botaniske Haves private samling af Tangohybrider samt krydsningsnotater.

Her er nogle af mine gamle tangokryds:







Fra vores lille have tidligere i år
Lilium nepalense som desværre ikke rigtig blev så pæn  i år!
Pinkgul trumpet et løg som var mellem en sendning fra Hyde Lilies
OT (Oriental x Trumpet) Robert Swanson 
En superlilje, som i det andet år efter plantning virkelig viser dens kraft.





fredag den 27. juli 2012

Et par dagliljer (hemerocallis)

                   Beautiful Edging
Udover iris har vi plantet nogle hemerocallis på marken, ved ikke endnu om de står det rigtige sted, men med vand og hestegødning ser det ud til at kunne lykkes.
                      Cherry-eyed Pumpkin
Her i Vilosell står den på sommer og sol, men kunne godt bruge lidt vand for at rense luften.


Vi nærmer os August og dermed festmåneden, næsten hele August festes der , her i landsbyen og i alle nabobyer på skift!så hele huset er mere eller mindre fyldt med unge mennesker fra nu af.


En enkelt lilje som blomstrer  lige nu :
                         OT Debbie

tirsdag den 24. juli 2012

Lugearbejde



Jeg har vist tidligere nævnt noget om lugning, og vil fortælle lidt om hvilke udfordringer det giver her i denne del af Spanien.
Jorden her er lerjord med masser af sten, som selvfølgelig er fint for dræn, samtidig danner jorden også hurtig skorpe og holder på vandet.
Sidste år havde vi den tørreste sommer de sidste 25 år, ingen regn her i næsten 6 mdr, hvilket er stort set umuligt at dyrke noget andet end iris, der elsker tørken til en vis grad, men de blev dog vandet ca hver anden måned i sommeren, i år har været mere normal med regn pænt fordelt over foråret og først på sommeren, men stadig til den tørre side!!
Når det så regner meget bliver jorden smat og umulig at arbejde i den første dag efter, derefter blød og fin for 3-4 dage, så igen gradvis mere tør, så det gælder om at være hurtig ude :)
Stort set alt ukrudt her er med pælerod, hvilket besværliggør lugning i tørre perioder, for at luge bliver vi nødt til at vande dagen i forvejen så jorden bliver medgørlig.
Vi har ca 150 rækker med iris af en gennemsnitlig længde på 6-8 mtr, så det løber op i ca 1000-1200mtr række, der bliver håndluget, vi har godt nok en god lille rækkefræser men da rødderne fra iris ligger rimelig højt duer det ikke , samtidig skal der stadig håndluges mellem rhizomerne, så vi starter tidligt i jan-feb med det arbejde og forsætter stort set til blade og plante er blevet for tæt, efter blomstring og indtil det her tidspunkt i Juli tager vi kun det værste, samtidig er det mere tørt og ukrudtet holder op med at vokse, vi har efterhånden fået bund i det værste staude-ukrudt men hele tiden kommer nyt.
          Fra maj hvor vi fik en tordenskylle med is!

torsdag den 19. juli 2012

sol sommer og blomster

Vejret her kan man vel ikke tillade sig at klage over , med billederne fra Danmark i tankerne ,  hvor det idag har haglet ,  ja nærmest sneet nogle steder.... men aligevel, med 28-32 C sol hele dagen, noget vind samt en luftfugtighed på under 25%, så kan det være noget svært at holde potter og jord fugtig nok til de lidt mere vandkrævende planter, men det lykkes med vanding en time eller to alt afhængig hvad som trænger mest.
Det som er i blomst lige nu , eller har blomstret for nyligt ,i vores meget lille "have" kommer her på lidt fotos:



Bright Star

OT lilje "Shocking"






Iris forestii
Gloriosa som gror i potte, ud af 10 rødder fik vi kun 3 planter!



Jeg er ikke så vild med tagetes, men denne limegule sag her er ok



tirsdag den 17. juli 2012

Et par iris fra denne sæson

I disse dage står den på lugearbejde, vil vende tilbage med detaljer senere !
Med gode minder fra maj er her nogle iris: 



   En af mine arilhybrider
En god plicatairis med mange blomster på hver stængel




Denne iris her dufter skønt af vanille
iris sib.Uncorked
Berlin Tiger





mandag den 16. juli 2012

El Vilosell
Vores mark ligger ca 1 km udenfor landsbyen El Vilosell, en by med masser af atmosfære og velbevarede huse.


Det som dyrkes her er: oliven , vin , samt mandler, og enkelte steder korn.
Jorden er lerjord med sten, aldrig har jeg samlet så mange sten op som her! inden vi kunne begynde plantningen af iris rhizomerne måtte jorden harves og derefter igen luges før det værste ukrudt var af vejen-troede vi!!!- men hele tiden kommer nyt, igennem en menneskealder har der været mandeltræer og mellem dem ,-ukrudt som er pløjet ned 3-4 gange om året.
Her er solrigt stort set hele året , ikke hedt fordi vi er i ca 685 mtr over havets overflade , men når det så har regnet og varmen kommer efter, ja ukrudtet elsker det....
Mandeltræer i blomst februar

Her midt Juli er iris-sæsonen forbi, måske kan der komme blomster på enkelte af de høje skægiris (TB) senere , hen ad september oktober, fordi klimaet er så tilpas godt langt hen i efteråret, at de remonterede iris vil blomstre.

Det første billed her på bloggen er fra midt maj måned hvor TB iris topper blomstringen, meget flot med så mange blomster!
De første iris er plantet september 2010!


Vi plantede ca 2000 rhizomer -store som små- sent i efteråretet 2010, så det var med en hvis spænding vi ventede vinterens komme, men heldigvis for vores nyplantede iris, blev det en meget mild vinter, så de kunne nå at få lidt rødder inden den første frost februar 2011.
Det første år -2011-var der ikke særlig mange blomster, måske 100-200 stk, men det vigtigste var også at planterne fik etableret sig godt i jorden,og det viste sig sandelig i efteråret da de fleste virkelig havde bredt sig! 

Marken marts 2012!
Da klimaet her er noget nær perfekt for iris , deler de sig rimelig hurtigt, endda hurtigere end forventet, så allerede i år skal nogen af dem graves op og deles, da pladsen er for trang mellem rækkerne og planterne.